Video Streaming

Historik Media streaming = <att sända multimedia från en sändare till en mottagare genom en streaming server>

Att presentera video på en dator har sitt ursprung redan från mitten av 1900-talet men att kunna se video på en konsument dator var inte möjligt föränn sent 80-tal. Men faktum är att när vi fördjupar oss i definitionen “video-stream” så fördjupar vi oss i levererings metoden av mediumet och inte mediumet i sig. Utmärkelsen för streaming är vanligtvis media som strömmas från en server till flera datorer, via internet. Idag har de flesta TV-kanaler en streaming tjänst på internet där de strömmar sina program på internet. TV4play, SVTplay etc. Youtube, Google Video etc. är tjänster som erbjuder alla att ladda upp video klipp och streama dem till världen. Nyligen har även UEFA börjat streama fotbollsmatcher live via deras officiella webbsida.

En av dem anledningarna till videostreamingens storhet idag är YouTube, som bara under 2009 har haft 14.8 miljarder besökare som sett minst en video vid besöket, (http://youtubereport2009.com/category/youtube-statistics/)

Flera företag marknadsför sina produkter på ett eller annat vis via YouTube, direkt/indirekt reklam. Flera TV-serier sänds på YouTube dagligen. Flera bloggare video-bloggar på sin YouTube kanal. Etc.

Videostreaming processen

1) Video komprimering: Raw video måste alltid komprimeras innan transportering till servern sker, för bästa effektivitet.

2) Application-layer QoS control: Quality of Service, det är en kontroll som gör att videon skall klara av olika nätverk hos olika användare. Internet är idag en global tjänst, då man distribuerar en video globalt måste man ta hänsyn till att videon skall vara tillgänglig för alla användare, det gör man via QoS control, det finns flera QoS control tekniker [17], [60], [66], [79]. Application-layer har två funktioner, Congestion control respektive Error control, funktionerna är dessa:

Congestion control är gjord för att förhindra packet loss (förlorad data vid överföring) samt minska fördröjningen.

Error control är gjord för att förbättra video presentations kvalitén samt re-transportera data vid behov.

3) Continious media distribution services: För att distribuera video med bästa multimedia kvalité så är lämplig nätverk support viktig. Detta för att nätverk support kan förminska transport delay (fördröjning) samt packet loss ratio. Continous media distribution service har även förmågan att uppnå QoS och effektivitet för streaming video/audio över best-effort internet. (best-effort = ett nätverk där QoS nivån inte är garanterad)

4) Streaming servers (servrar): Servrar behåller en nyckelroll i streaming tjänster. För att förse användarna med kvalitativ streaming behöver servrar bearbeta video under tidsbelagda förhållanden, att spola fram, bak, pausa/resuma. En server består av tre system, en communicator (meddelare) (ex. transport protocols), operating system (operativsystem), och ett storage system (utrymme).

5) Media Synchronization mechanisms: Mediuments synkronisering är ett huvudämne inom streaming, den förser mottagaren (användaren) med rätt synkroniserad video/audio, att exempelvis ljudet hänger med bilden i videon.

6) Protocols for streaming media: Protokoll som är designade och standardiserade för kommunikationen mellan klienter och streaming servrar. Protokoll för media stream förser tjänster som nätverk addressering, transport och session kontroll. Enligt deras funktionaliteter kan protokollerna klassifiseras i tre kategorier: network-layer protokoll som Internet Protocol (IP), transport protokoll som user datagram protocol (UDP), samt session kontroll protokoll som real-time streaming protocol (RTSP).

(Streaming Video over the Internet: Approaches
and Directions, IEEE TRANSACTIONS ON CIRCUITS AND SYSTEMS FOR VIDEO TECHNOLOGY, VOL. 11, NO. 3, MARCH 2001)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: